Nostaljik bir kahve takımı

0
67

Pişirme süresi 15- 20 dk.yı bulan Türk kahvesi, keyif kadar konuğa olan sıcak saygının bir ifadesidir. Bir zamanlar kahveyi kavurma, soğutma, öğütme ve son olarak taş fırında pişirme işlemlerinden kendiniz geçirmek zorundaydınız. Eskiden kahve pişirmek daha zahmetliymiş ama bu mutfak akseuar- ları şu an için bile oldukça estetik, öyle değil mi? Cezve $75, kavurma tavası $250, kahve soğutanı $250, el değirmeni $120, oturaklı değirmen $450.

Ehli Keyf

En kolay pişen yemek, çıplak ateşte pişendir. Dolayısıyla herhalde en eski ve en yaygın yemek, Türkler arasında da, ızgara etti. Ehli Keyf eski uygarlıkların mayaladığı bu tarihi zengin mutfak kültürüni Marmaris ile tanıştırmıştır.Bunların arasından sizler için seçebildiğimiz il ürün ise PİDELİ KÖFTE ve İSKENDERİN DÖNEN KEBABI olarak göz çarpmaktadır.Bu iki ürünü de gerek tarihi gerek yapılışı anlamında detaylarıy araştıran Ehli Keyf geçmişten günümüze bu lezzeti devam ettirmeye çalışmakta elinden gelen gayreti, özeni ve hassasiyeti göstermektedir.

Bir rivayete göre İskender, pideli köfteden esinlenerek yapılmaya başlamıştı Sadece döner yerine küçük köfteler kullanılarak hazırlanır coastal bulgaria holidays. Hangisi daha eskidir bilmem ama pideli köftenin anayurdu Bursa’nın Kayhan semtidir.

İskender in doğum yeri de Kayhan çarşısıdır. Yıl 1867… aslında döneri de İskender usta icat etmiştir. İskender usta mangal üzerinde yatay olarak çevrilerek pişirilen kuzuyu madeni bir çubuğa geçirmiş, mangalı da ayağa kaldırmıştır. Dikey olarak yerleştirilen kömürlerle pişirdiği kuzuyu uzun bıçakla ince ince keserek hazırlarmış. Kuzunun kolayca ve zayiat vermede kesilmesi için kemiklerinden ayırmış, lezzetli olması için de sinirlerini temizleyip ince tabakalar halinde hazırlayıp özel sosta dinlendirmiştir. İşin sırrı ise işte tam burada ortaya çıkmaktadır. Ehli Keyf bu tadı ve lezzeti İskender ustasının Bursa’daki çıraklarından öğrenmiş ve uygulamaktadır.

İskenderin dönen kebabı

Hazırladığı bu kebap önceleri ” İskenderin dönen kebabı” olarak anılmış, zamanla döner adını almıştır. Bursalı İskender Usta’nın yaklaşık 140 yıl öne icat ettiği, ince kesilmiş döneri yoğurt ve pideyle sunduğu ve günümüzde tüm Türkiye’nin en gözde kebabı haline gelen ve tüm dünyada Türkiye’yi özdeşleşen bir kebaptır. Tereyağlı ve soslu haliyle lezzeti bir kat daha artmaktadır. Ehli Keyf olarak günlük ve sınırlı olarak hazırladığımız bu lezzet denemeye değer…

Sıcak ve sevimli ortamında güler yüzlü, özenli ve misafir memnuniyetini ön planda tutan anlayışıyla Ehli Keyf pideli köfte evi Marmaris belediyesi tarafından yenilenen ve güzelleştirilen köylü pazarı karşısındadır. Açık havada ferah bir ortamda, ne yediğinizi bilerek, rahatça yemeğinizi yiyebilirsiniz Marmaris uluslararası denizcilik festivali. Bugünlerde, farklı seçenekler, temiz bir ortam, usta bir elin emeği, sıcak karşılama ve misafir olarak değerin hissettirilmesi kolay kola bulunamayacak bir durum, hele ki Marmaris’te…

Yok ben gelemem derseniz Ehli Keyf size bu tadı ve lezzeti ev ve işyeriniz de taşımaktadır.. Bununla birlikte her hafta Çarşamba günleri Türk ve Osmanlı mutfağının çok özel tatlarını da artık bulabileceksiniz. Çalışan birçok insanın hazırlamaya vakit bulamadığı ve birçoklarının da tadını bile bilmediği çok değişik sürpriz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz