Marmaris uluslararası denizcilik festivali

0
87

Denizcilik sektöründeki tüm kurum ve kuruluşları bir ar aya getiren Marmaris uluslararası denizcilik festivali 27 nisan- 1 mayıs 2005 tarihleri arasında gerçekleşti. Marmaris kaymakamlığı ve Marmaris belediye başkanlığı tarafından Muğla Valiliği’nin katkılarıyla organize edilen festival deniz kuvvetleri komutanlığı tarafından desteklendi. Marmaris uluslararası denizcilik festivali’nin ana sponsorları; Türsab. Güney ege turistik otelciler ve işletmeciler birliği (getob), deniz ticaret odası ve Antmarın’dı.

27 Nisan 2005 günü Marmaris’in masmavi sularında yerli ve yabancı firkateynler şehri selamlıyorlar. Palmiye ağaçlarının süslediği Marmaris sahili her yaştan izleyiciyle dolup taşıyor. Bugün Türkiye’nin ilk uluslararası denizcilik festivali; Marmaris Uluslararası Denizcilik Festivali başlıyor…

Açılış

Atatürk Anıtı’nın önünde düzenlenen açılış töreni, Festival İcra Komitesi’nin çelenk sunmasıyla başladı. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Marmaris Limanı’nda top atışlarıyla selamlandıktan sonra tören alanına deniz yoluyla vardığında, geçmişi ve geleceği temsil eden iki küçük öğrenci tarafından karşılandı. Açılış konuşmalarının ardından, Deniz Kuvvetleri Bandosu eşliğinde yerli seyircilerin büyük ilgisiyle karşılandı. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in festival meşalesini yakmasıyla, Marmaris Uluslararası Denizcilik Festivali resmen başladı mystical bulgaria tours.

Su perileri

Atatürk Anıtı’ndaki açılış törenlerinin ardından sergi alanları gezildi ve 138 gün gibi rekor bir sürede tamamlanan yüzme havuzunun açılışı yapıldı. Küçük sporcuların su balesi gösterileri dakikalarca ayakta alkışlandı. Festival süresince tüm yüzme yarışları bu tesislerde gerçekleşti. Katılımcılar Marmaris’in doğal güzelliklerinde güneş batımını izlerken Tepe Restoran’da düzenlenen protokol yemeğinde üst düzey yetkililer Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’i ağırladılar.

Pupa yelken ege

Kadırga Burnu açıklarında start alan yatlar, rüzgarın doldurduğu yelkenleriyle Ege’nin mavi sularında süzüldüler. Yat yarışlarının dışında laser ve optimist sınıfı yelken yarışmaları da yapıldı. Denizde kıyasıya mücadele yaşanırken sahilde deniz izcileri yarışıyorlardı. Pirat donatım ve sal yapma yarışmalarında genç deniz izcileri yeteneklerini sergilediler. Sahilde ayrıca günümüzde dünyada hızla gelişmekte olan plaj voleybolu turnuvası yapıldı.

Zor yoktur, imkansız biraz zaman alır…

Denizde kurtarma ve özel operasyonlar denince akla gelen ilk isimler SAT ve SAS Deniz Komandoları’nın gösterileri izleyicileri hayrete düşürdü. Helikopterden yapılan kurtarma gösterileri ve botlardan yapılan gösteriler dakikalarca ayakta alkışlandı. Gösteriler arasında ziyarete açılan yerli ve yabancı okul gemilerine ilgi büyüktü. 28 Nisan 2005 tarihinde Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, Kültür ve Turizm Bakanlığı çok Sesli Korosu ile Aksaz Kültür Merkezi’nde bir konser verdi Osmanlı’nın dedikodulu hamamları.

Dostluk kazandı

Festival boyunca askeri gemiler arası yapılan; filika kürek, halat çekme, el incesi atma yarışları seyircilere keyifli anlar yaşattı. Gemici bağı yapma yarışmasında Türk ekibinin başarısı yıllar boyunca unutulmayacak cinstendi. Her takımdaki iki kişinin üçer gemici bağı yaptıkları yarışmayı, Türk ekibi 11 saniye gibi rekor zamanla kazandı. Halka açık ‘Yağlı Direk Yarışması’nı izleyenler eğlendiler. Tüm yarışmalarda tek bir kazanan vardı; dostluk.

Görsel şölen

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası ve Devlet Çoksesli Korosu, 29 Nisan 2005 tarihinde, Marmaris Limanı’nda demirli Giresun Firkateyninde muhteşem bir konser verdi. Şef Rengim Gökmen’in yönetimindeki konseri Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök, 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Özden Örnek ve Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Fevzi Türkeri izlediler. Halkın büyük ilgisinde gerçekleşen konserde “Memleketim” şarkısı büyük istek üzerine üç kez üst üste çalındı. Konser başlamadan önce gönderdeki bayrağın indirilmesi anlamına gelen “Arya Sancak” töreni de yapıldı.

Uluburun batığı ve deniz kızı…

3300 yıl önce Uluburun’da batan, Kraliçe Nefertiti’nin kraliyet mührünü ve paha biçilmez 20 bin parça yük taşıyan gemi 1982 yılında bulunmuştu. Yaklaşık 15 metre uzunluğundaki geminin aslına sadık kalınarak yapılan replikasının, 30 Nisan 2005 tarihinde, Doğu Akdeniz’de sefere başlaması, Marmaris Uluslararası Denizcilik Festivali’nin en heyecan veren aktivitelerinden bir tanesiydi. Dünya rekortmeni Yasemin Dalkılıç’ın gösteri dalışında 50 metreye bıraktığı anı piramiti ve aynı sularda yelken açan Uluburun Replikası; izleyenlerin kulaklarında ünlü Türk denizcisi Barbaros Hayrettin Paşa’nın; “Denizlere hakim olan, cihana sahip olur” sözünü çınlatıyordu. Aynı gün Deniz Harp Okulu Su Kayağı ve Sörf Takımı’nın gösterileri, TCG Özgen ve TCG Söndüren-2 gemilerinin su gösterileri eşliğinde yapıldı.

Konserler

Festival boyunca, Marmaris Amfitiyatrosu’nda düzenlenen halk konserlerinde; Kenan Doğulu, Teoman, Candan Erçetin, Funda Arar, Kıraç, Sefarad ve Özcan Deniz sahne aldılar. 30 Nisan 2005 tarihinde festival için özel düzenlenen Milli Piyango Çekilişi heyecan yarattı. Marmaris Uluslararası Denizcilik Festivali etkinlikleri arasında ayrıca; denizcilikle ilgili sinevizyon gösterileri, çeşitli paneller, gemi modelleri yapma, sualtı fotoğraf çekme ve deniz ürünleri hazırlama yarışmaları yapıldı.

Kapanış törenleri

Güneşli başlayan Marmaris Uluslararası Denizcilik Festivali, kapanış gününde de güneşliydi. Sahil boyunca geçiş törenine katılan tekneler izleyenler ta-rafından dakikalarca ayakta alkışlandı. Kapalı spor salonunda düzenlenen ödül törenine katılan herkes dostluk mesajlarıyla, el ele Marmaris’ten unutulmaz anılarla ayrıldılar.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz