Camiye mezgit derler

0
79

Çarşı içinde camii; kiremitli ve bir minareli mezgittir. Bu diyarda camiye mezgit derler. Ve camii, diğerleri mescitlerdir.

Tamamı 40 adet dükkânları vardır. Bedesteni yoktur. Bir hamamı ve üç hanı vardır. Daha önceleri hanın biri kurşunlu büyük han imiş. Hâlâ kasabası o kadar mamur ve bakımlı değildir. Bolu şehrinin iskelesidir. Deniz kıyısında baştan başa yetmiş adet mahzenler var ki hepsi kereste ve çam tahtalarıyla dolu mahzenlerdir.

Bu şehrin kıblesi ve doğu tarafı dağlardır, dağlar üzere bağlardır. Havasının güzelliğinden halkı sağlardır.

Karadeniz Ereğlisi’nin anlatılması:

Çoban kulesinin anlatılması: Yalçın kaya üzerinde mükellef kaledir. Ama içinde yaşayanı, kale muhafızı ve neferatları yoktur. Kale yakınında kaleyi yapanın beyaz taştan bir heykeli var, sanki canlıdır.

Sonra Kaliboz Nehri, Tufadar Nehri ve Bartın Nehrini geçtik. Bartın,. Nehri büyük çaydır. Mısır gemileri girip yüklenir. dağlarından

Bartın Kalesinin özellikleri: Ceneviz keferesi yapısıdır. toprağında ve nahiyesidir ve 18 mil içeri bir körfezin bitimindedir.

Bartın’dan 18 mil kuzey yönüne gidip,

Amasra Kalesinin özellikleri: Rum kayseri yapısıdır. tarihinde Kastamonu sahibi feth etmiştir. Onun elinden tarihinde fethidir, eliyle. Bolu sancağı toprağında voyvodalıktır. Kalesi, deniz kıyısında yüksek bir tepe üzerinde, uzunlamasına dörtgen şeklinde sağlam ve güvenli bir kaledir. bakar kapısı var.

Kale içinde toplam bakımlı evler vardır ki örtülüdür. Bu kaleyi bir kaç kere uğursuz Rus vurmuş, ancak bir zafer elde edemeyerek hüsrana uğrayıp gitmişlerdir. Hendeği yoktur, ama kale muhafızı, neferleri, yüz elli akçe kadısı ve yeniçeri serdârı vardır city tours istanbul.

Kale içinde cami ve mescidi vardır, ama medresesi, imareti, Kur’an ve hadis öğretilen yeri yoktur. Lâkin donanımlı çarşısı vardır.

Sinop Kalesi, bu Amasra’nın doğu tarafındadır. İkisinin arası karadan beş konaktır, denizden araları yüz mildir.

Bu Amasra, Karadeniz Ereğlisi’nin doğu tarafındadır. İkisi arası karadan dört konaktır. Amasra ile Ereğli arası denizden 50 mildir.

Bu şehrin bağ ve bahçesi, çeşit çeşit meyvesi, suyu ve havası, sevimli erkekleri ve güzel kadınları herkesçe beğenilir.

Bu şehrin iki tarafında, biri doğusunda ve biri batısında büyük limanları vardır ki sekiz rüzgârdan güvende, iyi yatak, sığınılacak yer, has limandır. Doğu tarafındaki limanın sahasında suyu, havası ve yapısı güzel, gönül açıcı bir hamamı vardır Etrâk güzel erkek ve kadınları.

Varoşu

İskele başında mahzenleri mamurdur.

Yiyeceklerinin ve içeceklerinin beğenilenleri ve Amasra’nın ziyaret yerleri:

Buradan Kuyu Nehri, Bolu ile Kastamonu sancağı arasında sınırdır. Buradan Geduz Limanı’na varıncaya kadar 40 mildir.

Kerempe Limanı

Buradan Kerempe Limanı’ndan Kerempe burnu Sinop gibi bir burundur, oraya varıncaya kadar 70 mildir, bu kayalarda ibret verici hatlar (yazılar) yazılmıştır .

İnebolu Kalesinin özellikleri: Ceneviz keferesi yapısıdır. Kastamonu hakimi Dânişmendoğulları’ndan fethidir. Ondan sonra tarihinde Osmanoğulları’ndan fethidir, eli ile.

Kastamonu toprağında subaşılıktır ve 150 akçe şerif kazadır. Yeniçeri serdârı, kale dizdarı (muhafızı) ve neferatları vardır. Kalesi deniz kıyısında beşgen şekilli sağlam bir yerdir ki diller ile anlatılmaz. kapısı var, tarafına bakmaktadır.

Kule içinde tamamı taşrada varoşu tamamı mahalle ve hepsi camidir. Çarşı içinde camii

Mescitleri, adet hanları ve hamamı vardır. Tamamı dükkândır.

Kastamonu iskelesidir. Bu şehrin doğu tarafında Kastamonu iki merhale yerdir. Limanı yok açık

Yiyecek ve içeceklerinin beğenilenleri

Ziyaret yerleri

Buradan kalkıp Tanrı’nm hikmeti yine rüzgârsız, deniz ke-narından mil gidip kürek çekmekten gemiciler bıkıp Sinop burnu belli oldu ama sonunda,

Şatırköyü menzili; önüne demir atıp bütün yolcular taşra çıktılar. Deniz kıyısında büyük kasaba gibi bir mamur köydür. Kastamonu toprağmdadır. Dağları balkanlı, büyük ağaçlı yüksek dağlar olduğundan kerestesi çok bol olup büyük gemiler yapılır. Halkı tamamen marangozdur.

Buradan kuzey yönüne yine deniz kıyısı ile altmış mil,

İstefan Köyü: Bu da deniz kıyısında bağlı ve bahçeli, Kastamonu hükmünde kasaba gibi büyük köydür. Bütün evleri kiremit yerine kayağan taşı örtülüdür. Buradan mil .

Eski ve güzel şehir yani Sinop Kalesinin anlatılması

Hicretin 92 [711] tarihinde Emevîoğullarmdan Abdullah [Abdülmelik] oğlu Süleyman fermanıyla kız kardeşinin oğlu Ömer bin Abdülaziz İstanbul’u kuşatıp fethedemeden döndüklerinde bu Sinop Kalesini de kuşatıp burayı da feth edemeden geri döndüler.

Sinop ‘dan bozmadır, yapısıdır. Kastamonu hakimi Ulu Beğ fethidir. Ondan 796 [1394] tarihinde Yıldırım Bayezid Han fethidir. Gayet sarp, sağlam ve dayanıklı kale olduğundan Rum keferesi elinden üçüncü kuşatmada zorluk ile feth oldu.

Kastamonu eyaletinde serbest, muaf ve müsellem mefrûzu ’l- kalem ve maktûu’l-kadem zeamettir. Kale muhafızı, kumandanı, kale neferatları, 300 akçe pâyesiyle kadısı, şeyhülislâmı, nakibüleşrafı, ayân ve eşrafı vardır.

Çoğunlukla halkı tüccar, marangoz ve kara ve deniz tüccarlarıdır. Bir fırkası halk, bir kısmı âlimler ve şeyhlerdir. Halkı çoğunlukla çuka ferace ve boğası hil’at giyerler.

Bilginler bu şehri 17. örfi iklimde bulmuşlar. Kıble ve doğu tarafı dağları baştan başa bağlardır. Doğu yönünde Kastamonu şehri üç günlük yoldur.

Bu şehir Karadeniz’in Anadolu tarafı kıyısında Sinop Burnu demekle bilinen bir burunda kurulmuştur ki Karadeniz’in batı ta-rafında mil Rumeli tarafında bu Sinop’a karşılık Keliğra Sultan kayaları vardır. Sinop ile o Keliğra burnu arası sanki bir boğazdır. İstanbul tarafı ve Trabzon tarafı yine geniş denizlerdir. Sinop, İstanbul’a 500 mildir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz