Taberiye Gölü kıyısında

0
70

Belki 12 kişilik, belki de daha büyük bir yandaş kalabalığı eşliğinde, Taberiye Gölü kıyısındaki yerleşimlerden geçer ve Tanrı Krallığı’nın yaklaşmakta olduğuna ilişkin müjdeyi verir. Birkaç ay sonra oradaki herkesin ondan haberi olacaktır; bazıları ona inanacak, diğerleri inanmayacaktır. Ya sonra? Hiçbir şey değişmemiştir. Şabat eskiden olduğu gibi kutsanır; Ferisiler yazıları yorumlar; Essenliler Ferisilerle savaşır, Sadukiler valiyle işbirliği yapar; Herodes Antipas imparatorun inayetiyle hükmeder ve Pilatus, Kaisereia Sarayında oturur.

Mattayla Luka, İsa’nın «iyiye gitmedikleri» için Celile ve Kefernahum kentlerini lanetlediğini bildirirler: «Sen ki göğe kadar yükseltilen, cehennemin dibine itileceksin!» Ve doğduğu Nasırada eski hemşerileri, şimdi vaaz veren marangoz oğlunu hayretle izler – sonra da onu sinagogdan atarlar.

İsa 30 yılının baharında, Pesah Bayramı için Kudüs’e gitmeye karar verir. Belki de etkinliğinin kaçınılmaz seyri budur; taşradan inancın merkezine.

30 yılı Mart ayının sonunda İsa yola çıkar. Tarihleme nispeten doğru gözüküyor, en azından İsa’nın yaşamındaki diğer her şeyden daha net. İndilerin ifade ettiğine göre, Şabat’tan önceki gün, Pesah Bayramı hazırlıkları sırasında çarmıha gerilir. Veriler kısmen çelişkili, ancak birçok belirti, o yıl Pesah Bayramının tam da Şabat’a denk geldiğine, çarmıha gerilişinin hemen öncesinde gerçekleştiğine işaret ediyor.

Pesah Bayramı

Pesah Bayramı «15 Nisan»da kutlanır (burada kastedilen; Yahudi takviminin yedinci ayı olan Nisan; miladi takvimin yaklaşık mart-nisanına denk gelir). Yahudi takvimi hem ayı hem güneşi temel aldığından, tıpkı Müslümanlarınki gibi miladi takvime göre yıldan yıla farklılık gösterir. Söz konusu dönemde 15 Nisan yalnızca iki kez Şabat’a denk gelir, 30 ve 33 yıllarında. İsa büyük olasılıkla yalnızca bir yıl vaaz ettiğinden, ancak eski tarih doğru olabilir. 15 Nisan 30, miladi 8 Nisana denk geliyor – böylece İsa’nın son günleri hayli kesin olarak belirleniyor.

Dört-beş gün sonra, hacılarla tıka basa dolu metropole varmış olsa gerek. Kudüs’ten tam üç kilometre uzaklıkta, Zeytindağı’nın arkasında doğuya düşen Bethanya’daki bir handa konaklar.

İncil’deki bilgiler İsa’nın öleceğine dair sezgileriyle dolu. Kudüs’te rahipler ve Ferisilerle zorluklar yaşamayı beklemiş olmalı.

Hemen ardından gelen eylemleri bilinçli bir kışkırtma gibidir: Çünkü İsa 30 yılının 5 Nisanında, Kudüs’e gelişinden üç gün sonra, Yahudi halkının en kutsal yeri olan Tapınak’ta isyan çıkarır, tam da en kutsal Yahudi bayramından hemen önce ve Romalı askerlerin gözleri önünde.

Read More about Aranızda kim günahsızsa

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz